Tudi v Mariboru se zbirajo podpisi za Zakon o štipendiranju

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), se je skupaj s krovno študentsko organizacijo ŠOS, študentskima organizacijama v Ljubljani in na Primorskem ter lokalnimi študentskimi klubi, podala v akcijo zbiranja podpisov v podporo predlogu novega Zakona o štipendiranju. ŠOUM s svojimi informatorji pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi pomaga mimoidočim pri izpolnjevanju obrazcev za oddajo podpisa.

Vsi tisti, ki bodo svojo podporo predlogu želeli izraziti s podpisom, lahko to storijo v času uradnih ur na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu. Seznam le-teh in njihovih uradnih ur najdete na www.upravneenote.gov.si.

»Namen štipendiranja je, da se študentom in dijakom zagotovi zadovoljiva sredstva za pokritje vse večjih stroškov izobraževanja. Pomembno je, da se mladi v času šolanja posvetijo izobraževanju in tudi osebno napredujejo v grajenju samostojnosti, ki je prepotrebna za njihovo prihodnost«, pravi Jaka Žižek, predsednik ŠOUM.

Predlog Zakona o štipendiranju je pripravila Študentska organizacija Slovenije, saj meni, da  štipendijska politika v zadnjih letih ne zagotavlja zadovoljivega materialnega položaja mladih in je zato potrebna sistemska in celostna ureditev štipendijske politike.

Tisti, ki svojega podpisa ne morejo osebno oddati na upravni enoti, lahko to storijo s svojim elektronskim podpisom. Celoten postopek je opisan na spletni strani www.dostopna-izobrazba.si, kjer so predstavljena tudi vsa prizadevanja za izboljšanje položaja mladih v Sloveniji, ki so zbrana pod slogan Dostopna izobrazba – izhod iz krize.